Study Hard dan Study Smart Barulah Genius !

Faizal Amir

Pelajar yang study hard tidak semestinya pelajar yang cemerlang. Kaedah yang sebenarnya diperlukan oleh student ialah study hard dan study smart. Ramai student yang beranggapan bahawa study smart tidak perlu banyak berusaha.

Anggapan ini sebenarnya salah.Biasanya study smart akan datang setelah anda study hard.Cumanya study smart adalah kaedah belajar yang paling berkesan dan caranya adalah berbeza antara seorang pelajar dengan pelajar yang lain.

Pelajar akan menjumpai kaedah study smart yang sesuai setelah mengamalkan kaedah study hard. Anda boleh menggunakan contoh analogi menggerakkan seketul batu yang besar bagi menggambarkan perbezaan antara study hard dengan study smart.

Setakat mana anda berjaya menggerakan batu tersebut menggambarkan sejauh mana bekerkesanan kaedah pembelajaran yang dilakukan. Study hard ialah seperti berusaha bersungguh – sungguh menggerakkan batu tersebut dengan pelbagai cara.

Namum, cara tersebut mungkin tidak berjaya langsung menggerakkan batu atau berjaya menggerakkan sedikit sahaja batu tersebut. Study smart pula ialah seperti menggunakan kaedah yang lebih berkesan untuk menggerakkan batu tersebut seperti menggunakan tuas.

Study smart bukanlah bermaksud mengurangkan usaha, tetapi mencari kaedah yang paling berkesan untuk belajar dan menggandakan usaha bagi meningkatkan tahap kecemerlangan akademik dan kokurikulum. Oleh sebab itu, berusaha lah untuk study hard dan study smart.

Saya mengenali seorang kawan baru dalam sebuah bengkel baru – baru ni, beliau merupakan seorang trainer dalam bidang pendidikan dan jika berminat untuk menjemput beliau ke sekolah atau universiti boleh layari blog beliau di Faizal Amir.

ps: Beliau juga merupakan ore kelate seperti saya 🙂