Kunci Kejayaan Nombor Satu: Keinginan

Salam Sejahtera..

Kunci Kejayaan dalam kehidupan adalah keinginan. Tidak kira samada anda kerja dengan orang lain atau bekerja sendiri. Kuncinya adalah keinginan yang membara dalam diri. Dan keinginan untuk meningkatkan ‘nilai’ diri anda dari semasa ke semasa.

Sekian sahaja untuk kali ini.

ps: Tonton video itu sampai habis ye, susah – susah saya update blog ni dekat cyber kafe untuk peminat setia blog klinik motivasi com ni. :)

Cerita Perihal Ketam Melayu Di Pasar Borong

ketam
Tak lama dulu ada seorang Melayu yang ingin makan lauk ketam. Pada pagi tu dia pergilah ke pasar borong dan berjalan ke satu kedai milik Cina yang menjual ketam.

Melayu: Apek! Itu ketam ada jual ka ?
Tauke : Ada.. ada.. Lu mau ketam Cina ka ketam Melayu ?

Melayu: Aik! Ketam pun ada Melayu dengan Cina ka apek ? Cuba lu tunjuk mana ketam Melayu, mana ketam Cina?
Tauke: Itu sana dalam bekas ada tutup.. ketam Cina.. sana dalam bekas tak ada tutup.. ketam Melayu la..

Melayu: Apa pasal ketam Cina apek kasi tutup.. ketam Melayu apek tak kasi tutup ?
Cina: Itu ketam Cina kalau satu ekor keluar.. yang lain akan tengok dan belajar macam mana dia boleh keluar dari bekas. Nanti lama – lama semua ketam pandai macam mana mau keluar dari bekas. Jadi semua keluar la.

Melayu: Ketam Melayu tak itu macam ka ?
Tauke: Ketam Melayu, kalau satu ekor keluar yang lain kasi tarik itu kaki ketam tadi.. jangan kasi keluar. Dia mau dia sekor saja keluar. Yang lain biar dalam bekas Keep Reading →

Berniaga cara Rasulullah Mengutamakan keberkatan daripada keuntungan

Usahawan
Tidak lagi dianggap pilihan terakhir bagi golongan yang sukar menerima pekerjaan, menceburi bidang perniagaan kini semakin popular dalam kalangan masyarakat bukan sahaja bagi yang kurang dalam pencapaian akademik malah daripada pelbagai golongan.

Sehinggakan berniaga turut dilakukan oleh mereka yang telah mempunyai pekerjaan tetap sebagai menjana pendapatan sambilan, berikutan pulangan serta peluang memperoleh keuntungan yang memberangsangkan.

Tanpa kekuatan ekonomi, Islam juga akan dipandang rendah oleh masyarakat bukan Islam secara tidak langsung menjauhkan mereka kepada Islam.

Terbukti sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: Sembilan persepuluh sumber rezeki (boleh diperoleh) melalui perniagaan.” Bidang perniagaan ternyata merupakan ibu segala rezeki yang menjanjikan pendapatan yang tidak terhad kepada orang yang berniaga.

Namun realitinya, dalam mengejar sumber lubuk pendapatan itu kadangkala telah menutup pintu hati individu yang terlibat dalam urusan berjual beli itu sehingga sanggup melakukan apa sahaja dengan alasan ingin mengaut keuntungan tanpa mengira soal halal dan haram.

Perkara yang asalnya dituntut dan menjadi sunah yang dilakukan oleh Rasulullah SAW itu disalah guna sehingga menjadikannya pelbagai taktik kotor dan penipuan sebagai sumber untuk melariskan perniagaan.
Pakar fikah kewangan Islam, Dr. Zaharuddin Abd. Rahman berkata, walaupun mudah diketahui secara teori, namun cabaran yang berlaku pada dunia realiti sangat menguji keimanan seseorang peniaga untuk mengamalkan perniagaan secara patuh syariah.

Justeru, tambahnya, Allah SWT menjanjikan ganjaran yang besar kepada ahli perniagaan yang amanah dalam menjalankan perniagaan dan benar-benar mematuhi tuntutan syariat sebagaimana golongan mujahidin yang syahid dalam peperangan. Keep Reading →

12 Ciri-Ciri Mind Set Usahawan yang Berjaya.

Habits-of-Successful-People

Kejayaan tidak berlaku sekelip mata. Ia memerlukan kerja keras, ketabahan dan berterusan memperbaiki diri. Setiap usahawan yang berjaya mempunyai cerita yang hebat untuk memberitahu. Sering kali, anda akan kagum dengan apa yang kebanyakan mereka telah melalui sebelum menjadi usahawan yang terkenal. Mereka adalah orang-orang biasa yang telah menggunakan minda mereka dengan cara yang luar biasa.
Berikut adalah ciri-ciri usahawan yang berjaya.

1. Passion. Mereka benar-benar suka apa yang mereka lakukan; ia memberi tenaga mereka dan menjadikan mereka menjadi hidup. Ia tidak berasa seperti kerja, kerana mereka merasakan mereka melakukan apa yang mereka dilahirkan untuk lakukan.
2. Kepercayaan. Kepercayaan diri mereka dan kepercayaan dalam idea-idea mereka membolehkan mereka untuk berjaya. Mereka percaya kepada keupayaan mereka untuk berjaya dan teruskan ketika orang lain meragui idea-idea mereka. Mereka percaya mereka boleh membuat ia berfungsi dan tidak pernah membenarkan keadaan mereka untuk meletakkan had ke atas potensi mereka.

3. Keberanian.Mereka mempunyai keberanian untuk menghadapi cabaran baru, untuk mengikuti naluri mereka dan pergi dengan berani di mana tiada siapa yang pergi sebelum ini.

4. Penentuan. Usahawan yang berjaya mempunyai keazaman yang besar. Mereka berazam untuk menjadikan idea-idea mereka bekerja, tidak kira bagaimana sukar. Mereka berazam untuk memupuk idea-idea mereka dan biarkan mereka berkembang.

5. Naluri. Mereka pandai membuat keputusan, penalaan ke perasaan usus mereka dan seberat sehingga kesan dalam denyutan jantungnya. Semakin keputusan yang mereka buat, lebih baik mereka menjadi di membuat keputusan. Keep Reading →

Kisah seorang Janda Kematian Suami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

kisah seorang janda kematian suami

Suatu pagi seorang suami seperti biasa bersiap untuk ke tempat kerja. Dalam perjalanan ke kilang tempat beliau bekerja, beliau telah terlibat dalam satu kemalangan jalan raya yang dahsyat. Beliau meninggal dunia di tempat kejadian dengan meninggalkan seorang balu dan seorang anak perempuan berusia 5 tahun. Di luar rumah mereka, terdengar bunyi ketukan di pintu. Apabila si isteri membuka pintu, beliau terkejut melihat tiga orang anggota polis dengan diketuai seorang Inspektor berdiri di luar. Dengan nada yang pilu, Inspektor berkenaan terpaksa menyampaikan berita yang menyedihkan itu kepada si isteri yang berdiri kaku. Jeritan dapat didengar oleh jiran apabila berita tersbut disampaikan kepada beliau. Apa yang dapat dilakukan lagi kerana kematian itu adalah benar.

Dua minggu kemudian, seorang jiran menceritakan bagaimana beliau melihat sebuah lori kecil berhenti dihadapan rumah balu tersebut dan beberapa lelaki telah masuk ke dalam rumah. Selang beberapa minit, lelaki-lelaki ini keluar dengan membawa bersama-sama mereka beberapa peralatan berharga dari rumah tersebuut seperti peti sejuk, televisyen, mesin basuh dan set hi-fi. Selang beberapa hari kemudian datang sebuah lagi lori dan kali ini mereka membawa keluar set sofa, set meja makan, alamari besar dan sebuah katil besar.

Satu bulan kemudian, jiran mereka dapat menyaksikan satu lagi senario. Kali ini, empat orang lelaki yang berbadan tegap datang ke rumah tersebut. Setelah salam diberi, si balu tersebut yang kebelakangan ini jarang dapat dilihat oleh jiran mereka keluar untuk menemui lelaki-lelaki ini. Salah seorang lelaki tersebut telah mengeluarkan sehelai kertas dan menunjukkan kepada balu tersebut sambil menunjuk-nunjuk ke arah kereta Toyota Corolla. Kemudian balu tersebut dengan rela hati menyerahkan kunci kereta kepada mereka dan mereka pergi meninggalkan balu tersebut yang berdiri kaku sambil menyapu air matanya yang mengalir dipipi. Lelaki tersebut adalah wakil daripada syarikat kewangan yang datang untuk menarik kereta kerana bayaran telah tertunggak. Keep Reading →

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...