Bagaimana Untuk Memulakan Bisnes Baharu yang Berjaya ?

how-to-start-a-startup-infographic

Mengikut Paul Graham, berikut adalah langkah-langkah yang perlu diikuti untuk membina sebuah startup:

1. Hidup pada masa akan datang

Kebanyakan dari kita hidup pada masa lalu atau masa kini. Adalah lebih mudah untuk menganalisis apa yang sudah berjaya dan memikirkan cara-cara untuk meniru kejayaan lalu. Berfikir dengan analogi. Ini adalah cara yang ok untuk berfikir, kecuali ini bukan cara untuk membuat satu startup yang besar.

Startup yang besar adalah berdasarkan kepada dua jenis idea – jelas (nampak berbeza) dan keras (memberi impak), seperti SpaceX oleh Elon Musk; dan tidak jelas (tidak nampak berbeza) dan keras (memberi impak), seperti Uber. Sekiranya startup itu tidak keras atau tidak memberi impak, fenomena ini dipanggil – “Schlep Blindness”.

SpaceX adalah idea yang jelas kerana satu-satunya syarikat lain yang boleh menghantar orang ke Marikh, NASA, tidak bercadang untuk berbuat demikian pada masa SpaceX bermula. Jadi ia adalah sesuatu yang jelas. Oleh kerana ia adalah jelas dan tidak ada orang lain yang melakukannya sebelum ini – andaian munasabah adalah dengan menganggapnya mustahil. Namun jika anda tinggal pada masa hadapan, ia menjadi jelas kepada anda bahawa manusia perlu pergi ke Marikh (atau planet lain) atau menghadapi risiko mengalami kepupusan. Lebih baik mencari jalan untuk meninggalkan bumi biru ini daripada mengalami kepupusan. Jadi perkara yang mustahil kini tidak lagi kelihatan begitu mustahil.

Dengan UberPool, ideanya adalah pada masa-masa tertentu terdapat dua orang dari lokasi yang sama mahu pergi ke destinasi yang sama, adalah merupakan idea yang tidak jelas. Ia memerlukan sekurang-kurangnya tiga andaian. Adalah sukar kerana anda perlu mengumpul dan menyimpan beribu-ribu data tentang di mana orang benar-benar pergi dalam bandar. Data ini boleh didapati pada masa sekarang. Akan tetapi Uber sudah memikirkan penyelesaian ini sejak mereka menawarkan perjalanan pertama mereka pada tahun 2009. Mereka hidup pada masa akan datang. Keep Reading →

Kawan Aku Dah Hebat Lah..

sepetang bersama blogger
Salam Sejahtera..

Bila anda lihat kawan anda yang sudah bertahun lamanya, tidak jumpa dan dia sudah sangat maju ke hadapan berbanding anda dalam kehidupan dia terutama dalam kerjaya, pasti anda akan tertanya-tanya dalam minda anda apa yang telah berlaku kepadanya selama ini.

Dulu masa zaman belajar biasa jer bodoh, lembab, pendiam dan sewaktu dengannya.

Nak tahu jawapannya ? Jawapannya mudah saja.

Kawan anda itu telah:

i. Membaca lebih banyak buku.

Biasanya orang yang HEBAT dalam kerjaya mereka terutama PEMIMPIN industri kelas dunia semamangnya suka membaca. Contohnya Bill Gates anda boleh lawati website beliau kat sini www.gatesnotes.com

ii. Berkawan dengan orang hebat

Saya nak bagitahu kepada anda semua sudah ramai anak Malaysia yang sudah berjaya dalam pelbagai bidang seperti hartanah, takaful dan sebagainya malahan sudah berjaya mencapai status JUTAWAN dalam industri mereka. Oleh itu belajar lah dari mereka yang sudah berjaya secara “bertalaki’ barulah proses kejayaan anda akan menjadi lebih pantas dari biasa.

iii. Menambah ilmu dari kelas dan seminar.

Peruntukan masa berharga anda dan wang anda untuk mengikuti kelas dan seminar demi menambahkan ilmu baru. Selain menimba ilmu baru dan up to date, anda dapat berkenalan dengan rakan – rakan bisnes yang berkualiti dari seluruh pelusuk tanah air.

iv. Berusaha dengan lebih keras.
Berikan sepenuh komitmen anda untuk berjaya. Komitmen dari segi masa dan juga kewangan. Buang penyakit M ( Malas ) dan suka bertangguh. Hubungi saya di www.hisyamden.com untuk memasarkan dan menjenamakan produk anda secara online. huhu

v. Bertindak!

Bertindak.Ini yang penting.Tanpa tindakan mimpi tidak akan menjadi kenyataan bro.huhu

ps: Share kalau bermanfaat untuk anda dan orang lain.

Kunci Kejayaan Nombor Satu: Keinginan

Salam Sejahtera..

Kunci Kejayaan dalam kehidupan adalah keinginan. Tidak kira samada anda kerja dengan orang lain atau bekerja sendiri. Kuncinya adalah keinginan yang membara dalam diri. Dan keinginan untuk meningkatkan ‘nilai’ diri anda dari semasa ke semasa.

Sekian sahaja untuk kali ini.

ps: Tonton video itu sampai habis ye, susah – susah saya update blog ni dekat cyber kafe untuk peminat setia blog klinik motivasi com ni. :)

Cerita Perihal Ketam Melayu Di Pasar Borong

ketam
Tak lama dulu ada seorang Melayu yang ingin makan lauk ketam. Pada pagi tu dia pergilah ke pasar borong dan berjalan ke satu kedai milik Cina yang menjual ketam.

Melayu: Apek! Itu ketam ada jual ka ?
Tauke : Ada.. ada.. Lu mau ketam Cina ka ketam Melayu ?

Melayu: Aik! Ketam pun ada Melayu dengan Cina ka apek ? Cuba lu tunjuk mana ketam Melayu, mana ketam Cina?
Tauke: Itu sana dalam bekas ada tutup.. ketam Cina.. sana dalam bekas tak ada tutup.. ketam Melayu la..

Melayu: Apa pasal ketam Cina apek kasi tutup.. ketam Melayu apek tak kasi tutup ?
Cina: Itu ketam Cina kalau satu ekor keluar.. yang lain akan tengok dan belajar macam mana dia boleh keluar dari bekas. Nanti lama – lama semua ketam pandai macam mana mau keluar dari bekas. Jadi semua keluar la.

Melayu: Ketam Melayu tak itu macam ka ?
Tauke: Ketam Melayu, kalau satu ekor keluar yang lain kasi tarik itu kaki ketam tadi.. jangan kasi keluar. Dia mau dia sekor saja keluar. Yang lain biar dalam bekas Keep Reading →

Berniaga cara Rasulullah Mengutamakan keberkatan daripada keuntungan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usahawan
Tidak lagi dianggap pilihan terakhir bagi golongan yang sukar menerima pekerjaan, menceburi bidang perniagaan kini semakin popular dalam kalangan masyarakat bukan sahaja bagi yang kurang dalam pencapaian akademik malah daripada pelbagai golongan.

Sehinggakan berniaga turut dilakukan oleh mereka yang telah mempunyai pekerjaan tetap sebagai menjana pendapatan sambilan, berikutan pulangan serta peluang memperoleh keuntungan yang memberangsangkan.

Tanpa kekuatan ekonomi, Islam juga akan dipandang rendah oleh masyarakat bukan Islam secara tidak langsung menjauhkan mereka kepada Islam.

Terbukti sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: Sembilan persepuluh sumber rezeki (boleh diperoleh) melalui perniagaan.” Bidang perniagaan ternyata merupakan ibu segala rezeki yang menjanjikan pendapatan yang tidak terhad kepada orang yang berniaga.

Namun realitinya, dalam mengejar sumber lubuk pendapatan itu kadangkala telah menutup pintu hati individu yang terlibat dalam urusan berjual beli itu sehingga sanggup melakukan apa sahaja dengan alasan ingin mengaut keuntungan tanpa mengira soal halal dan haram.

Perkara yang asalnya dituntut dan menjadi sunah yang dilakukan oleh Rasulullah SAW itu disalah guna sehingga menjadikannya pelbagai taktik kotor dan penipuan sebagai sumber untuk melariskan perniagaan.
Pakar fikah kewangan Islam, Dr. Zaharuddin Abd. Rahman berkata, walaupun mudah diketahui secara teori, namun cabaran yang berlaku pada dunia realiti sangat menguji keimanan seseorang peniaga untuk mengamalkan perniagaan secara patuh syariah.

Justeru, tambahnya, Allah SWT menjanjikan ganjaran yang besar kepada ahli perniagaan yang amanah dalam menjalankan perniagaan dan benar-benar mematuhi tuntutan syariat sebagaimana golongan mujahidin yang syahid dalam peperangan. Keep Reading →

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...