8 Sifat Persamaan Orang Yang Berjaya oleh Richard


8 sifat persamaan yang ada pada semua orang yang berjaya oleh Richard St.John

1.Passion ( Minat Yang Mendalam )

Karakter orang berjaya yang pertama adalah melakukan sesuai apa yang dia cintai.
Ataupun sesuatu yang ada didalam hatinya. Sesuatu yang sangat dekat dengan dirinya. Sesuatu yang dapat membangkitkan tenaga apabiLa dia lakukannya. Sesuatu yang dia sanggup lakukan walaupun secara percuma.

2.Work ( Bekerja )

Orang yang berjaya, akan bekerja untuk mencapai impiannya. Bukan sekadar bekerja untuk kelangsungan hidup. Malah dia sangat sukakan kerja yang dilakukan, kerana kerja tersebut dilakukan dengan sepenuh hati. Kerja bukan dianggap sebagai kerja, tetapi kerja adalah hobi, jika itu adalah perkara yang kita cintai atau perkara yang kita miliki minat yang sangat mendalam.

3.Fokus

Orang yang berjaya adalah orang yang mampu dan berupaya untuk memberikan
fokus kepada apa yang dia kerjakan ataupun ke atas perkara yang dia telah putuskan untuk lakukan. Dia meletakkan sepenuh komitmen ke atas sesuatu perkara yang telah dipilih ini.

4.Push (Pandai Menolak dan Mendesak Diri Sendiri)

Orang yang berjaya mempunyai kekuatan dalam untuk menolak dirinya atau mendesak dirinya untuk mencapai matlamatnya. Perkara inilah yang tidak dimiliki oleh orang yang tiada matlamat untuk berjaya.

Semestinya apa yang mempengaruhi perkara ini adalah keinginan yang kuat dan sebab kenapa kita mesti capai impian kita? Jika kita tidak mampu menolak diri kita, adalah sukar untuk kita berjaya di dalam hidup.

5.Idea
Orang berjaya adalah orang yang berani menjadikan ideanya sebagai satu realiti. Dia berani bertindak dan sangat percaya dengan idea yang dia miliki tersebut. Semua yang hebat pada hari ini bermula dengan 1 idea pada suatu masa dulu. Lampu, kereta, kapal terbang, komputer dan banyak lagi.

6.Persist (Istiqomah atau Teruskan Berjuang)

Orang yang berjaya tidak akan berhenti pada halangan, tidak akan mengalah pada keadaan. Dia akan teruskan sehingga selesai perjuangan tersebut.

7.Serve (Sentiasa Memberikan Khidmat)

Orang yang berjaya akan sentiasa berfikir :

a.Bagaimana aku boleh membantu menyelesaikan masalah orang ramai?
b.Apa khidmat yang aku boleh berikan?
c.Dengan memberikan perkhidmatan yang orang mahukan, menyelesaikan masalah orang lain, kita akan menemui kepuasan di dalam apa yang kita lakukan, sekaligus ini dapat membantu perjalanan ke arah kejayaan kita. Keep Reading →

Perjalanan Mencari Hidayah

dunia yang sementara
Imam Ghazali atau nama sebenarnya, Abu Hamid Muhammad bin Muhammad Ghazali dilahirkan di Tusia Khurasan pada tahun 1058 masihi. Ayah beliau adalah seorang pemintal benang ( al- ghazul ). Oleh itu, beliau dikenali sebagai ‘Al- Ghazali’. Usia mudanya digunakan bagi menimba ilmu daripada ulama – ulama yang terkenal dari serata pelosok negeri seperti Imam al- Haramain Juwaini. Imam Ghazali menunjukkan kecerdasan mindanya dengan menulis sebuah buku berjudul Al – Mankhul semasa masih menuntut dengan Imam Haramain.

Hasil kegigihan beliau, Imam Ghazali menjadi terkenal kerana ketinggian ilmunya. Fatwa dan pendapatnya menjadi rujukan para pemerintah. Ketika inilah nafsu terhadap pangkat dan harta menguasai diri Imam Ghazali. Oleh kerana kepetahannya berhujah, Ghazali bersikap sombong. Beliau sering merendah – rendahkan orang lain. Sikap kebanyakan ulama lain yang mendampingan pemerintah juga mengutamakan kedudukan berbanding kepentingan agama.

Keadaan ini menimbulkan kesedaran dalam hati Imam Ghazali bahawa kehidupan dunia mengaburi matanya. Lalu, beliau bertekad mahu memencilkan diri daripada masyarakat bagi membersihkan jiwanya dari sikap cintakan dunia. Sekali lagi beliau mengembara bagi mematangkan fikiranya. Semasa beliau menjalani proses pembersihan jiwa, beliau mengarang kitab Ihya’ Ulumuddin yang kemudiannya menjadi kitab rujukan bagi membersihankan jiwa. Keep Reading →

Koleksi Buku Terbaik Hisyam Den

Nikmati kehidupan anda
Semasa Muhammad bin ‘Abd al-Rahman al- ‘Arifi berumur tujuh belas tahun, beliau terjumpa senaskah buku, “ Bagaimana Memenangi Hati Kawan dan Mempengaruhi Orang Lain’ ( How to Win Friends and Influence People) yang ditulis oleh Dale Carnegie, yang mana beliau menganggapnya sebuah buku yang terbaik dan membacanya berulang – ulang kali.

Dale Carnegie mencadangkan seseorang harus membaca buku tersebut sekali sebulan, di mana beliau sendiri melakukannya. Beliau mula menggunakan prinsip- prinsipnya apabila berurusan dengan orang lain dan menyaksikan hasilnya yang menakjubkan.

Antara kaedah dalam buku tersebut, Dale Carnegie sering menyebut satu prinsip dan akan memberikan beberapa peristiwa dengan cara menggunakan contoh berkaitan dengan orang – orang penting, seperti Roosevelt, Lincoln, Joseph, dan beberapa orang pemimpin yang lain.

Muhammad bin ‘Abd al-Rahman al- ‘Arifi merenung dan sedar bahawa tujuan Dale Carnegie hanyalah satu, iaitu untuk memperoleh kebahagian di dunia semata – mata. Apakah yang akan terjadi jika beliau mengetahui tentang Islam dan etika – etika yang diajar oleh Islam ? Sudah pasti beliau berjaya menikmati kebahagian yang abadi dan bukan hanya dunia yang seketika! Keep Reading →

SPA panggil anda 29 OGOS ini ?


Saya baru perasan tadi, SPA dah umumkan calon
yang layak untuk menduduki Peperiksaan Bertulis
Kemasukan sebagai Pegawai Penerangan S41 pada 29 Ogos ini.

Anda boleh buat semakan melalui link ini;

[+] http://www.spa.gov.my/Portal/Semak_Online/Jadual_Peperiksaan

Jika anda dipanggil, jangan hadir tanpa
persediaan, peluang untuk anda gagal besar
jika anda buat begitu.

Rujukan ini wajib anda baca. Ianya oleh
Team Infokerjaya yang telah bantu ribuan
calon lulus sejak tahun 2009 lagi. Terus ke;

www.pegawaipenerangan.com

Sekadar nak berkongsi 🙂

Kenapa Perlu Jadi Orang Kaya ?

Beberapa bulan lepas, saya telah berjaya menghabiskan bacaan 2 buah buku tentang menjadi orang kaya.

Buku #1 : Why We Want You To Be Rich oleh Donald Trump & Robert Kiyosaki
Buku #2 : Saya tidak Mahu Kaya, Tetapi Harus Kaya, oleh Aa Gym

Aa Gym vs Trump Kiyosaki

Kedua-dua buku mempunyai info dan input yang menarik dan melihat kekayaan itu dari sudut yang berbeza.

Pandangan Donald Trump & Robert Kiyosaki

Di dalam buku “Why We Want You To Be Rich”, Donald Trump & Robert Kiyosaki mahu kita semua menjadi kaya kerana, mereka amat risau tentang ekonomi dunia pada masa akan datang.

Pada pandangan mereka, pada masa depan, golongan pertengahan yang majoriti hari ini, akan pupus dan menjadi golongan minoriti. Golongan pertengahan ini akan terpaksa berpindah.. sama ada menjadi golongan kaya, atau golongan miskin. Keep Reading →

17 Sikap Orang Kaya Lawan Orang Miskin

secrets of millionaire

Ini adalah 17 perbezaan sikap dan cara pemikiran Orang kaya berbanding orang miskin. Artikel dipetik dari sebuku popular “Secrets Of The Millinaire Mind” karangan T. Harv Eker.

Saya amat mencadangkan anda membaca buku ini jika anda benar-benar “komited” untuk menjadi kaya.

1. Orang kaya percaya: “Saya menentukan hidup saya.”
Orang miskin percaya : “Kehidupan saya sudah ditentukan, saya tidak boleh buat apa-apa.”

2. Orang kaya berusaha untuk menang. Orang miskin berusaha untuk tidak kalah.

3. Orang kaya komited dan berusaha sungguh-sungguh untuk menjadi kaya. Orang miskin mahu menjadi kaya.

4. Orang kaya berfikir besar. Orang miskin berfikir kecil.

5. Orang kaya memberi tumpuan kepada peluang. Orang miskin fokus kepada halangan. Keep Reading →

Buat Universiti Sendiri

tan_sri_dr_limkokwing

Satu-satunya universiti yang guna nama orang kat dunia, universiti apa ? Senam minda sikit. Ya betul, Universiti Limkokwing, dibangunkan oleh Tan Sri Lim Kok Wing, sebijik nama dia kan ? Orang boleh buat universiti guna nama dia sendiri, apa ke halnya orang nak sibuk kita pilih universiti apa dan di mana untuk belajar.

Bahkan, universiti ni adalah universiti yang pertama di dunia dan kekal unggul, ditubuhkan oleh seorang bernama Lim. Sekarang ada cawangan di Hong Kong, Bali, Borneo, Botswana, Kemboja, China, Lesotho,  bahkan di United Kingdom, student dia ada dari serata dunia, teras penubuhannya adalah inovasi dan kreativiti, yang sekarang ni menjadi teras kemajuan Malaysia iaitu inovasi dan kreativiti Keep Reading →

Manfaatkan Mimpi

mimpi

Bahagia ke tidak orang orang itu lihat mimpi apa dia. Orang yang mimpi baik-baik tentulah hidupnya bahagia tapi kalau mimpinya asyik dahsyat jiwa dia boleh kacau-bilau.

Nak senang mari kita tengok jenis-jenis mimpi dan apa kaitannya dengan kehidupan kita. Sekadar suka-sukalah, tak wajib betul, harus salah. Sekadar memantau diri untuk kehidupan yang lebih baik lagi. Ini satu kajian sahaja:

  1. Mimpi menakutkan, jiwanya kacau
  2. Mimpi indah, hatinya lunak Keep Reading →

Review ebook ‘Indahnya Malam Pertama Pengantin’

Salam Sejahtera buat pembaca blog saya. Semoga anda dalam keadaan sihat dan sejahtera hendaknya. Pada post saya kali ini, saya ingin membuat sedikit review berkenaan salah-satu ebook yang memang ada kaitan rapat dengan perkahwinan. Bagi mereka yang tak lama lagi nak naik pelamin tu, saya percaya ianya akan memberi manfaat buat anda.

Ebook yang dimaksudkan ialah “Indahnya Malam Pertama Pengantin”

Ebook ini secara kasarnya ia memberi panduan langkah-demi-langkah khusus kepada bakal pengantin baru untuk menempuh malam pertama mereka dengan penuh nikmat dan puas. Siapa kata malam pertama tak perlu nak panduan-panduan macam ni.

Ianya sebenarnya perlu. Untuk mendapat malam pertama yang sempurna, anda memerlukan beberapa langkah dan teknik yang betul agar kedua-dua belah pihak (si suami dan si isteri) mampu mencapai tahap kepuasan seksual yang diidam-idamkan. Keep Reading →

Sabar Dalam Ujian

sabar dengan ujian

Subuh menjelma selepas hari gelap. Segala makanan terasa amat sedap setelah kita melalui kelaparan. Kita terasa amat lega terjumpanya tandas setelah menahan diri dari  membuang air sekian lama. Semua di atas ada hikmahnya.

Semua ini terjadi kerana Allah ingin menyedarkan kita untuk bersabar dalam mengharungi segala ujian-Nya, kerana semuanya adalah untuk mendapat ganjaran Allah atau menginsafkan dosa kita pada akhirnya.

Oleh itu, umat Islam digesa sentiasa berusaha, sentiasa mencuba, rajin dan tabah untuk keluar daripada sebarang kemelut ujian Allah.

Kerana semua ini akan menekadkan dan mendekatkan jiwa dan semangat kita dan taqwa kita kepada Allah. Jangan putus harap, jangan putus asa, teruskan mencuba dan ingatlah Allah selalu dan Senyum, insha- Allah kita akan jumpa cahaya.

Sumber: Buku Senyumlah

Kata-kata Motivasi Dr Tuah

“Pengetahuan adalah teman anda yang terbaik. Ia sentiasa mengikut anda ke mana pun anda pergi. Tatkala semua orang menolak anda, pengetahuan tetap membisikkan sesuatu yang berharga.”

“Tupai kalau tak pernah jatuh ke tanah kira memang pandai, tapi bila jatuh itu tentu terlebih pandai.”

“Jika anda mengaku orang jadilah orang, jangan jadi orang-orang.”
“Orang yang banyak duit selalunya tak bawa duit dalam poket tapi kadang-kadang orang yang tak bawa duit dalam poket sebab memang tak berduit.”

“Jika anda diperdaya orang, itu tandanya anda baik, sebab orang jahat tak akan pilih orang jahat untuk diperdayakan.”

“Jangan takut terlambat. Yang paling bahaya adalah berhenti dan langsung tak bertindak.”

“Kaya bukan tiket hidup bahagia tapi kalau tak kaya kembarnya derita.”

“Paling indah hidup apabila kita mendapat semua yang kita inginkan, tapi paling tak indah bila dah dapat itulah punca masalah hidup kita.”

“Nak pandai belajarlah, tapi kalau nak memandai-mandai tak payah tunggu pandai.”

3 Kepentingan Kem Motivasi

Antara kepentingan Kem Motivasi ialah untuk memantapkan faktor-faktor yang positif kearah mencapai tingkah laku yang diigini, iaitu:

1. Kem motivasi menambah kesan faktor kekeluargaan dalam mencorakkan perkembangan pelajar secara pendekatan autoritatif yang menanam sikap positif yang mendorong kea rah pencapaian harga diri yang tinggi.
2. Kem motivasi membantu menyumbang kepada faktor rakan sebaya melalui aktiviti berpasukan. Aktiviti seumpama ini meningkatkan kemahiran menyesuaikan diri dalam kumpulan secara khususnya dan dalam kelompok semua peserta secara umumnya.
3. Sekolah sebagai ejen sosialisasi dapat diadaptasi dalam kem-kem motivasi. Contohnya, peserta kem dapat belajar mematuhi norma dan peraturan-peraturan dalam populasi barunya semasa menyertai kem. Ini kerana, sepanjang kem berlangsung, nilai-nilai disiplin yang ketat perlu dipatuhi tanpa sebarang kompromi. Pada waktu ini, nilai-nilai yang diingini perlu diterapkan supaya peserta mengawal tingkah laku yang diharapkan dan seterusnya memenuhi kehendak masyarakat.

Hasilnya, kem-kem motivasi seumpama ini diharapkan dapat melahirkan pelajar ataupun rakan sebaya yang prihatin serta mampu meningkatkan nilai individu ke tahap yang lebih tinggi.

Petikan: Buku Panduan Melaksanakan Kem Motivasi

Anda Berkuasa Apabila…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sebuah buku menarik tulisan pakar motivasi negara kita Dato’ Dr Hj. Mohd Fadzilah Kamsah dan Md. Yadi Said terutama dalam bidang kepimpinan organisasi.

Buku Anda Berkuasa Apabila… ? membincangkan pendekatan dan teori berkaitan dengan kuasa. Ia juga menyediakan panduan dan kaedah lengkap bagi menggunakan kuasa dalam organisasi. Antara perkara yang menarik yang disentuh dalam buku Anda Berkuasa Apabila…? adalah:

  • Dimensi kuasa
  • Bagaimana kuasa berlaku dalam organisasi
  • Hubungan antara kuasa dan komunikasi
  • Taktik pengaruh dan komunikasi
  • Aplikasi kuasa dan kaitannya dengan budaya

Buku ini sesuai dibaca oleh individu yang mempunyai komitmen dan jawatan dalam mana-mana organisasi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...