Tips :Berjaya dalam Temuduga

Hari ini saya ingin berkongsi tips mengenai bagaimana untuk berjaya dalam temuduga. Tips temuduga ini adalah hasilan yang dapat diringkaskan daripada banyak tips temuduga yang ada. Harap ianya membantu untuk sesiapa yang memerlukannya.

1. Cuba untuk kenal nama atau jawatan penemuduga  yang akan menemuduga anda. Cuba sampai awal ke syarikat tersebut untuk membuat demikian.

2. Jangan sombong dengan pihak pentadbiran ataupun setiausaha yang menjaga hal anda ketika hari tersebut. Kemungkinan mereka juga sebenarnya mempunyai pengaruh dalam menentukan kejayaan temuduga anda. Beri salam dan hormat mereka.

3. Jangan lupa untuk membawa lebihan fotokopi CV anda. Sebagai persediaan kemungkinan pihak penemuduga anda tidak mempunyainya pada hari tersebut.

4. Tunjukkan bahasa badan yang positif. Elakkan daripada berpeluk tubuh, kaki bersilang dan lain-lain. Senyum dan lihat pada mata mereka.

5. Kenali syarikat tersebut dengan mendalam. Dapatkan maklumat tentang perniagaan yang dilakukan, pasaran dan juga pelanggan syarikat tersebut.

6. Bersedia dengan beberapa soalan yang telah anda ketahui jawapannya.

7. Dengar dengan baik.

8. Gunakan perkataan ‘kita’ untuk menunjukkan anda adalah sebahagian daripada ahli pasukan. Contohnya, “bagaimanakah kita dapat mengatasi masalah ini?”

9. Berikan penyataan yang positif dan berjabatlah dengan yakin.

Semoga anda berjaya dengan tips temuduga..

Kredit:  Dr Inspirasi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *