Study Hard dan Study Smart Barulah Genius !

Faizal Amir

Pelajar yang study hard tidak semestinya pelajar yang cemerlang. Kaedah yang sebenarnya diperlukan oleh student ialah study hard dan study smart. Ramai student yang beranggapan bahawa study smart tidak perlu banyak berusaha.

Anggapan ini sebenarnya salah.Biasanya study smart akan datang setelah anda study hard.Cumanya study smart adalah kaedah belajar yang paling berkesan dan caranya adalah berbeza antara seorang pelajar dengan pelajar yang lain.

Pelajar akan menjumpai kaedah study smart yang sesuai setelah mengamalkan kaedah study hard. Anda boleh menggunakan contoh analogi menggerakkan seketul batu yang besar bagi menggambarkan perbezaan antara study hard dengan study smart.

Setakat mana anda berjaya menggerakan batu tersebut menggambarkan sejauh mana bekerkesanan kaedah pembelajaran yang dilakukan. Study hard ialah seperti berusaha bersungguh ‚Äď sungguh menggerakkan batu tersebut dengan pelbagai cara.

Namum, cara tersebut mungkin tidak berjaya langsung menggerakkan batu atau berjaya menggerakkan sedikit sahaja batu tersebut. Study smart pula ialah seperti menggunakan kaedah yang lebih berkesan untuk menggerakkan batu tersebut seperti menggunakan tuas.

Study smart bukanlah bermaksud mengurangkan usaha, tetapi mencari kaedah yang paling berkesan untuk belajar dan menggandakan usaha bagi meningkatkan tahap kecemerlangan akademik dan kokurikulum. Oleh sebab itu, berusaha lah untuk study hard dan study smart.

Saya mengenali seorang kawan baru dalam sebuah bengkel baru – baru ni, beliau merupakan seorang trainer dalam bidang pendidikan dan jika berminat untuk menjemput beliau ke sekolah atau universiti boleh layari blog beliau di Faizal Amir.

ps: Beliau juga merupakan ore kelate seperti saya ūüôā

37 Petua Pelajar Cemerlang dari Fadzilah Kamsah

seronok belajar
Berikut merupakan petua-petua dan ciri-ciri yang ada pada pelajar cemerlang, dari Dr Fadzilah Kamsah. Pelajar cemerlang akan:
1. Menggunakan kedua-dua belah otak kanan & kiri. Ini dapat dilakukan dengan membuat aktiviti merangsang kedua-dua belah otak tersebut.
2. Merangsang kesemua deria dalam pembelajaran. Kajian menunjukkan bahawa:
‚ÄĘ kita ingat 10% apa yang dibaca.
‚ÄĘ kita ingat 20% apa yang didengar.
‚ÄĘ kita ingat 50% apa yang didengar dan dilihat.
‚ÄĘ kita ingat 70% apa yang dicakapkan.
‚ÄĘ kita ingat 90% setelah dipraktikkan.
3. Belajar secara aktif dengan pen atau pensil ditangan.
4. Belajar 3 jam sehari atau 20 jam seminggu (tidak termasuk kerja rumah).
5. Tahu memberi ganjaran kepada diri sendiri selepas belajar seperti membaca surat khabar, melawat rakan dan sebagainya.
6. Belajar dalam persekitaran kondusif. pastikan cahaya adalah terang, kurangkan gangguan bunyi, tampal poster yang mengandungi slogan yang menaikkan semangat belajar, tampal gambar-gambar yang menenangkan fikiran, kerusi dan meja menghadap kiblat, jangan lupa untuk senyum.
7. Tidak ponteng kelas. Kalau tertinggal kelas, salin nota dari rakan.
8. Mengulang kaji menggunakan kaedah ‘output learning’ iaitu belajar untuk melatih otak menggunakan maklumat yang terkumpul. Ini dapat dilakukan dengan membaca buku/nota, ingat kembali, lakar/tulis, sebut apa yang difahami, dan jawab soalan. Keep Reading →

Tinggalkan Kerjaya PTD di Sektor Awam Untuk Menjadi Usahawan

Bisnes T-Shirt Salam Sejahtera..

Kali ini penulis ingin berkongsi cerita yang diambil dari rencana Majalah Metro iaitu motivasi dan ispirasi kepada usahawan dan bakal usahawan. Selepas berkhidmat selama setahun setengah sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik ( PTD ) Wan Nur IIani Wahed dan suaminya Abdullah Amran , mula menjual baju- T berjenama sendiri, IIanicious dan Couple T-Shirt Malaysia (CTM) secara dalam talian untuk mencari wang sampingan. Tambahan pula, kedua ‚Äď duanya memang meminati fesyen dan rekaan baju- T menarik. Atas keyakinan yang tinggi, pasangan ini berani mengambil keputusan berhenti kerja.

Mereka memilih untuk menjadi usahawan walaupun kerjaya keusahawanan mempunyai risiko untuk mengalami kerugian. Mereka tahu bahawa ‚Äė sebuah kapal paling selamat berada di pelabuhan. Namun, adakah itu tujuan kapal dicipta ?

Orang yang merasakan dirinya mempunyai potensi yang tinggi akan menceburi bidang ini walaupun ia mempunyai risiko yang tinggi. Profesion ini menjanjikan pulangan yang jauh lebih baik berbanding dengan kerja makan gaji.

Kami percaya rezeki Allah SWT ada dalam bidang perniagaan yang ceburi. Selain itu, kami mahu memberi tumpuan sepenuhnya pada perniagaan yang boleh menjana pendapatan yang agak banyak dalam masa singkat. Bukan itu sahaja, kami dapat melakukan aktiviti disukai setiap hari dan bebas mengatur hala tuju kerjaya semasa usia muda.

Menceburi bidang perniagaan sejak akhir tahun 2012, pelbagai suka dan duka ditempuh bersama sekali gus menguatkan semangat untuk terus bersaing secara positif dengan usahawan lain. Malah pasangan ini pernah diejek segelintir rakan yang memandang rendah usaha mereka untuk memiliki baju- T jenama sendiri. Niat murni dan cita-cita yang tinggi untuk mengeksport produk keluaran jenama sendiri hingga ke luar negara juga disalah anggap. Keep Reading →

Mind-Set Para Graduan Perlu Ditukar…

motivasi

Salam Hormat,

Pengalaman saya baru-baru ini berkongsi pengalaman dengan pelajar-pelajar sebuah sekolah menengah daripada tingkatan 1 hingga 5 amat menarik sekali. Sepanjang 1 jam perkongsian saya, apabila soalan ditanya mengapa mereka perlu belajar rata-rata pelajar menjawab belajar untuk ke menara gading.

Ini adalah¬†matlamat mereka¬†mengapa¬†mereka¬†perlu¬†belajar¬†dan skor dalam¬†peperiksaan. Hal ini¬†juga berlanjutan hinggalah ke¬†universiti, iaitu¬†ramai yang menyatakan¬†mereka¬†perlu¬†skor¬†dalam¬†peperiksaan untuk¬†mendapat¬†CGPA yang baik¬†supaya¬†menjamin mereka¬†mendapat¬†pekerjaan yang baik. Mind set ini¬†telah lama ditanam di dalam¬†kepada¬†bakal graduan hinggalah¬†apabila¬†tiba saat mereka¬†memohon pekerjaan, tekanan demi tekanan¬†mereka¬†hadapi. Keep Reading →

Amalan Membaca Rakyat Malaysia

budaya membaca

Sejauh manakah budaya membaca menjadi gaya hidup masyarakat kita ? Adakah budaya membaca menjadi rutin kepada kehidupan seharian kita ? Tanyalah pada diri sendiri adalah kita menggunakan masa yang terluang contohnya ketika menunggu bas atau menaiki Transit Aliran Ringan ( LRT  ) dengan aktiviti membaca.

Apa yang pasti, kita akan mengisi masa terluang tersebut dengan berbual kosong bersama rakan dan bermain telefon bimbit yang rekaannya semakin canggih hari demi hari.

Suburkan Minat Membaca

Pelbagai cara dilakukan oleh pihak kerajaan bagi menyuburkan minat membaca dalam kalangan rakyat Malaysia. Antaranya ialah Video Kempen Galakan Membaca oleh Perpustakaan Negara Malaysia (PNM), Program NILAM ( Nadi Ilmu Amalan Membaca) di sekolah dan Baucar Buku 1Malaysia ( BB1M ) adalah salah satu cara untuk menggalakkan budaya membaca dalam kalangan rakyat.

Namun begitu, amalan membaca tetap tidak mendapat tempat di hati rakyat Malaysia. Mungkinkah budaya membaca tidak mendapat sambutan disebabkan munculnya gajet yang semakin canggih.

Sumber : Rencana Berita Harian

Kemahiran Insaniah Penentu Raih Kejayaan

mahasiswa

Timbul persoalan kenapa ramai graduan tak dapat kerja ? Apakah ijazah dan diploma bukan jaminan seseorang menerima jawatan yang selesa ?

Isu utama yang sering diucapkan adalah kemahiran insaniah. Mungkin ramai kalangan mahasiswa khususnya, kurang mengambil berat kemahiran ini. Sebahagian daripada mereka pula langsung tidak tahu apakah yang dimaksudkan kemahiran insaniah.

Kemahiran insaniah adalah aspek penting ketika dan selepas tamat pengajian. Kemahiran insaniah akan menjadi kayu bagi setiap mahasiswa agar mereka boleh memenuhi kriteria atau ciri yang dikehendaki majikan kelak. Keep Reading →

Kenapa Aku Masih Gagal?

Teringat pada satu komen dalam salah satu post di facebook mengenai satu soalan yang ditanyakan oleh seorang ahli motivasi terkenal di Malaysia “kenapa masih ada orang gagal setelah berusaha?” Sewaktu saya menjadi pembimbing rakan sebaya waktu di sekolah dahulu, saya sering juga ditanyakan oleh kawan kawan dengan soalan seperti ini.

“Kenapa aku asyik gagal dalam exam jer walaupun dah berusaha dengan kuat?”

“Kenapa aku nampak sorang roomate aku ni asyik study¬†saja siang malam tapi result exam bawah 3 pointer juga….”

Sudah tentu, apabila saya ditanya soalan, saya akan menjawab sekadar yang termampu. Mungkin saya bukan lah orang yang paling layak untuk menjawab soalan ini kerana saya bukanlah orang yang boleh dianggap berjaya tapi sekadar mahu berkongsi pengalaman sahaja. Ya, memang ini soalan yang sering terbuntu di benak fikiran ramai orang termasuk saya sendiri, tapi setelah lama melihat, memerhati dan mengkaji tentang orang orang yang usaha tapi gagal ini, saya boleh merumuskan Keep Reading →

Himpunan 19 Kata-Kata Hikmat ‚ÄėMotivasi‚Äô Untuk Membakar Semangat Anda!

KEKADANG kita terasa amat longlai sekali. Dalam pada meneruskan kehidupan ini, terasa amat payah benar. Seolah hendak melangkah pun tidak bermaya. Apa lagi untuk mencapai kejayaan yang besar, memang jauh sekali. Kita ni kalau tidak disuntik dengan kata-kata perangsang sesekali, memang bertambah-tambah la malasnya.

Jadi bacalah¬†koleksi kata-kata hikmah ‚Äėmotivasi‚Äô di bawah. Semoga semangat anda pulih seperti sediakala. Semoga semangat juang anda kembali segar. Semoga anda mendapat hikmah dan kebaikan daripadanya.¬†¬†Agar jiwa anda kembali kental. Agar jiwa anda kembali bersemarak. Seolah seseorang yang baru sahaja¬†menghabiskan segelas air sejuk selepas dahaga yang amat sangat.

1. Orang yang paling berkuasa adalah orang yang dapat menguasai dirinya sendiri.

2. Kita selalu lupa atau jarang ingat apa yang kita miliki, tetapi kita sering kali ingat apa yang orang lain ada.

3. Kegagalan ialah satu-satunya yang dapat diraih tanpa pengerahan tenaga sedikit pun. Keep Reading →

Panduan Memilih Program Motivasi

Salam Sejahtera…

Kali ini saya ingin berkongsi dengan pembaca setia blog klinik motivasi iaitu berkenaan tajuk panduan memilih program motivasi yang ditulis oleh pakar motivasi terkenal di negara kita iaitu Dr Tengku Asmadi bin Tengku Mohamad di akhbar Online Metro.

Dr Asmadi mengatakan lebih 20 tahun lalu, program motivasi terutamanya bagi pelajar sesuatu yang baru. Hanya beberapa nama besar yang menjalankan program motivasi ketika itu.

Hari ini, program motivasi semakin bercambah dengan lebih ramai individu yang menceburkan diri ke dalam lapangan ini. Beliau mengatakan bahawa selaku Presiden TAMRIN (Pertubuhan Perunding Latihan dan Motivasi Muslim Malaysia), beliau amat menggalakkan perkembangan positif ini.

Bagaimana memilih program motivasi yang bagus bagi anak-anak kita? Nama besar bukan jaminan – Ramai yang terpancing apabila individu yang ada nama besar menjalankan program motivasi. Kita perlu faham, program motivasi tidak sama dengan ceramah satu dua jam. Seseorang yang tiada pengalaman dalam bidang latihan tidak mampu mengendalikan program motivasi dengan berkesan. Keep Reading →

Prinsip Itik Berenang Bagi Pelajar Cemerlang

Jika kita rasa belajar itu susah, jika kita rasa kepala kita pening dan jika kita rasa hampir putus-asa untuk belajar, jangan bimbang, pelajar cemerlang juga rasakan perkara yang sama. Susah, pening dan rasa mahu putus-asa itu adalah normal, bukan bermaksud kita lemah. Apa yang akan membezakan kita dengan pelajar lain ialah walaupun kita rasa pening, susah dan mahu putus-asa, kita teruskan juga berusaha untuk belajar.

Adik-adik yang saya hormati sekalian, pernahkah adik-adik melihat itik yang sedang berenang di dalam kolam atau tasik? Itik-itik itu semua kelihatan berada di permukaan air dengan tenang dan selesa. Pergerakan mereka sangat lancar dan mereka bergerak ke depan, kiri dan kanan dengan begitu lembut dan indah.

Namun, tahukah kita apa yang berlaku di bawah permukaan air itu? Sedarkah kita yang di bawah permukaan air itu kaki itik sedang bekerja keras mengayuh hampir ke semua arah bagi memastikan itik kekal timbul?

Saya baca kisah itik berenang ini di dalam buku Tuan Fadzli Yusof ‚ÄėKuasa Hijrah, kuasa untuk berubah‚Äô. Di dalam buku ini, Tuan Fadzli ada ceritakan tentang satu prinsip yang diamalkan oleh Tuan Nizal Mohammad, pengacara TV terkenal. Menurut Tuan Nizal, walaupun seseorang yang BERJAYA itu kita lihat nampak tenang dan bersahaja, mereka sebenarnya sedang bekerja keras dan bertungkus-lumus Keep Reading →

Mereka Bukan Umat Yang Membaca

Terlalu sedikit di kalangan umat kini yang giat membaca. Daripada sedikit yang membaca itu, terlalu sedikit pula yang memahaminya. Daripada sedikit yang memahami ini, lebih sedikit lagi yang beramal dengannya. Inilah realiti sebenar umat Islam masa kini biarpun ianya adalah sebuah realiti yang pahit untuk ditelan kita semua.

Umat Islam kini dilemaskan dengan kehidupan yang melalaikan serta hiburan yang tidak mendidik jiwa sehingga minda dan intelektual yang merupakan senjata ampuh umat ini telah semakin tumpul untuk digunakan bagi membangunkan diri, keluarga dan telah menyebabkan umat kini semakin ketinggalan di arus kehidupan yang deras ini.

Tahukah anda, berapa buah buku yang dibaca oleh rakyat negara lin jika dibandingkan dengan masyarakat kita dalam setahun ?

Jepun ‚Äď 40 buah buku setahun
Eropah ‚Äď 10 buah buku setahun
Arab ‚Äď 20 muka surat setahun

‚ÄėMalaysia ‚Äď 2 muka surat setahun‚Äô

Nah, sebab itulah seorang tokoh Yahudi pernah berkata bahawa,‚ÄĚKita tidak perlu takut dengan orang Islam kerana mereka bukanlah Keep Reading →

Umur 23 Tahun Dapat Tawaran Sambung PhD

Nurliyana Mohd Yusof, dari Kampung Charuk Semeliang, mukim Siong Baling Kedah pelajar genius pada umur 23 tahun beliau mendapat tawaran untuk menyambung pengajian peringkat Doktor Falsafah (PhD) di Universiti Utara Malaysia (UUM) dalam bidang ekonomi telah mengejutkan seluruh penduduk kampungnya.

Anak kedua pasangan Mohd Yusof Hussin, 49, dan Norsiha Amir, 48, cemerlang dalam akademik dan kokurikulumnya membuatkannya terpilih untuk mengikuti ­pengajian peringkat PhD. Nurliyana berkata, tawaran itu adalah hadiah paling bernilai kepadanya dan keluarga untuk mengubah nasib keluarganya yang hidup serba sederhana.

‚ÄúTawaran ini akan digunakan sebaik-baiknya. Saya ¬≠tidak menyangka akan terpilih untuk melanjutkan pengajian setinggi ini,‚ÄĚ katanya. Pemegang Ijazah Sarjana Muda Ekonomi UUM itu turut berbakti kepada penduduk kampungnya dengan menganjurkan kelas tambahan secara percuma kepada pelajar sekolah menengah dan rendah.

‚ÄúIlmu yang dimiliki adalah untuk disampaikan kepada orang lain. Jadi, sesuai saya membantu penduduk kampung ini dalam pelajaran mereka. Kini, saya perlu menyambung pelajaran. Sekiranya tamat pengajian kelak, saya ¬≠terus membantu mereka yang memerlukan terutama dalam pelajaran,‚ÄĚ katanya kepada wartawan.

Nurliyana yang bercita-cita menjadi penganalisis ¬≠ekonomi itu tidak pernah menjadikan kekangan hidup sebagai halangan kepadanya.‚ÄúBagi saya, tumpuan dan latihan adalah perkara yang paling penting. Usaha dan doa kita akan mendapat hasil yang setimpal,‚ÄĚ

Sumber: Sinar Harian Online