37 Petua Pelajar Cemerlang dari Fadzilah Kamsah

seronok belajar
Berikut merupakan petua-petua dan ciri-ciri yang ada pada pelajar cemerlang, dari Dr Fadzilah Kamsah. Pelajar cemerlang akan:
1. Menggunakan kedua-dua belah otak kanan & kiri. Ini dapat dilakukan dengan membuat aktiviti merangsang kedua-dua belah otak tersebut.
2. Merangsang kesemua deria dalam pembelajaran. Kajian menunjukkan bahawa:
• kita ingat 10% apa yang dibaca.
• kita ingat 20% apa yang didengar.
• kita ingat 50% apa yang didengar dan dilihat.
• kita ingat 70% apa yang dicakapkan.
• kita ingat 90% setelah dipraktikkan.
3. Belajar secara aktif dengan pen atau pensil ditangan.
4. Belajar 3 jam sehari atau 20 jam seminggu (tidak termasuk kerja rumah).
5. Tahu memberi ganjaran kepada diri sendiri selepas belajar seperti membaca surat khabar, melawat rakan dan sebagainya.
6. Belajar dalam persekitaran kondusif. pastikan cahaya adalah terang, kurangkan gangguan bunyi, tampal poster yang mengandungi slogan yang menaikkan semangat belajar, tampal gambar-gambar yang menenangkan fikiran, kerusi dan meja menghadap kiblat, jangan lupa untuk senyum.
7. Tidak ponteng kelas. Kalau tertinggal kelas, salin nota dari rakan.
8. Mengulang kaji menggunakan kaedah ‘output learning’ iaitu belajar untuk melatih otak menggunakan maklumat yang terkumpul. Ini dapat dilakukan dengan membaca buku/nota, ingat kembali, lakar/tulis, sebut apa yang difahami, dan jawab soalan. Keep Reading →

Tinggalkan Kerjaya PTD di Sektor Awam Untuk Menjadi Usahawan

Bisnes T-Shirt Salam Sejahtera..

Kali ini penulis ingin berkongsi cerita yang diambil dari rencana Majalah Metro iaitu motivasi dan ispirasi kepada usahawan dan bakal usahawan. Selepas berkhidmat selama setahun setengah sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik ( PTD ) Wan Nur IIani Wahed dan suaminya Abdullah Amran , mula menjual baju- T berjenama sendiri, IIanicious dan Couple T-Shirt Malaysia (CTM) secara dalam talian untuk mencari wang sampingan. Tambahan pula, kedua – duanya memang meminati fesyen dan rekaan baju- T menarik. Atas keyakinan yang tinggi, pasangan ini berani mengambil keputusan berhenti kerja.

Mereka memilih untuk menjadi usahawan walaupun kerjaya keusahawanan mempunyai risiko untuk mengalami kerugian. Mereka tahu bahawa ‘ sebuah kapal paling selamat berada di pelabuhan. Namun, adakah itu tujuan kapal dicipta ?

Orang yang merasakan dirinya mempunyai potensi yang tinggi akan menceburi bidang ini walaupun ia mempunyai risiko yang tinggi. Profesion ini menjanjikan pulangan yang jauh lebih baik berbanding dengan kerja makan gaji.

Kami percaya rezeki Allah SWT ada dalam bidang perniagaan yang ceburi. Selain itu, kami mahu memberi tumpuan sepenuhnya pada perniagaan yang boleh menjana pendapatan yang agak banyak dalam masa singkat. Bukan itu sahaja, kami dapat melakukan aktiviti disukai setiap hari dan bebas mengatur hala tuju kerjaya semasa usia muda.

Menceburi bidang perniagaan sejak akhir tahun 2012, pelbagai suka dan duka ditempuh bersama sekali gus menguatkan semangat untuk terus bersaing secara positif dengan usahawan lain. Malah pasangan ini pernah diejek segelintir rakan yang memandang rendah usaha mereka untuk memiliki baju- T jenama sendiri. Niat murni dan cita-cita yang tinggi untuk mengeksport produk keluaran jenama sendiri hingga ke luar negara juga disalah anggap. Keep Reading →

Mind-Set Para Graduan Perlu Ditukar…

motivasi

Salam Hormat,

Pengalaman saya baru-baru ini berkongsi pengalaman dengan pelajar-pelajar sebuah sekolah menengah daripada tingkatan 1 hingga 5 amat menarik sekali. Sepanjang 1 jam perkongsian saya, apabila soalan ditanya mengapa mereka perlu belajar rata-rata pelajar menjawab belajar untuk ke menara gading.

Ini adalah matlamat mereka mengapa mereka perlu belajar dan skor dalam peperiksaan. Hal ini juga berlanjutan hinggalah ke universiti, iaitu ramai yang menyatakan mereka perlu skor dalam peperiksaan untuk mendapat CGPA yang baik supaya menjamin mereka mendapat pekerjaan yang baik. Mind set ini telah lama ditanam di dalam kepada bakal graduan hinggalah apabila tiba saat mereka memohon pekerjaan, tekanan demi tekanan mereka hadapi. Keep Reading →

Amalan Membaca Rakyat Malaysia

budaya membaca

Sejauh manakah budaya membaca menjadi gaya hidup masyarakat kita ? Adakah budaya membaca menjadi rutin kepada kehidupan seharian kita ? Tanyalah pada diri sendiri adalah kita menggunakan masa yang terluang contohnya ketika menunggu bas atau menaiki Transit Aliran Ringan ( LRT  ) dengan aktiviti membaca.

Apa yang pasti, kita akan mengisi masa terluang tersebut dengan berbual kosong bersama rakan dan bermain telefon bimbit yang rekaannya semakin canggih hari demi hari.

Suburkan Minat Membaca

Pelbagai cara dilakukan oleh pihak kerajaan bagi menyuburkan minat membaca dalam kalangan rakyat Malaysia. Antaranya ialah Video Kempen Galakan Membaca oleh Perpustakaan Negara Malaysia (PNM), Program NILAM ( Nadi Ilmu Amalan Membaca) di sekolah dan Baucar Buku 1Malaysia ( BB1M ) adalah salah satu cara untuk menggalakkan budaya membaca dalam kalangan rakyat.

Namun begitu, amalan membaca tetap tidak mendapat tempat di hati rakyat Malaysia. Mungkinkah budaya membaca tidak mendapat sambutan disebabkan munculnya gajet yang semakin canggih.

Sumber : Rencana Berita Harian

Kemahiran Insaniah Penentu Raih Kejayaan

mahasiswa

Timbul persoalan kenapa ramai graduan tak dapat kerja ? Apakah ijazah dan diploma bukan jaminan seseorang menerima jawatan yang selesa ?

Isu utama yang sering diucapkan adalah kemahiran insaniah. Mungkin ramai kalangan mahasiswa khususnya, kurang mengambil berat kemahiran ini. Sebahagian daripada mereka pula langsung tidak tahu apakah yang dimaksudkan kemahiran insaniah.

Kemahiran insaniah adalah aspek penting ketika dan selepas tamat pengajian. Kemahiran insaniah akan menjadi kayu bagi setiap mahasiswa agar mereka boleh memenuhi kriteria atau ciri yang dikehendaki majikan kelak. Keep Reading →

Kenapa Aku Masih Gagal?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Teringat pada satu komen dalam salah satu post di facebook mengenai satu soalan yang ditanyakan oleh seorang ahli motivasi terkenal di Malaysia “kenapa masih ada orang gagal setelah berusaha?” Sewaktu saya menjadi pembimbing rakan sebaya waktu di sekolah dahulu, saya sering juga ditanyakan oleh kawan kawan dengan soalan seperti ini.

“Kenapa aku asyik gagal dalam exam jer walaupun dah berusaha dengan kuat?”

“Kenapa aku nampak sorang roomate aku ni asyik study saja siang malam tapi result exam bawah 3 pointer juga….”

Sudah tentu, apabila saya ditanya soalan, saya akan menjawab sekadar yang termampu. Mungkin saya bukan lah orang yang paling layak untuk menjawab soalan ini kerana saya bukanlah orang yang boleh dianggap berjaya tapi sekadar mahu berkongsi pengalaman sahaja. Ya, memang ini soalan yang sering terbuntu di benak fikiran ramai orang termasuk saya sendiri, tapi setelah lama melihat, memerhati dan mengkaji tentang orang orang yang usaha tapi gagal ini, saya boleh merumuskan Keep Reading →

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...